Ensimmäistä kertaa vastaanotolle

Vastaanotolla selvitetään perusteellisesti unettomuuden luonnetta, potilaan fyysistä ja psyykkistä terveyttä, elämäntilannetta, harrastuksia ja elämäntapoja. Ilmiö vaihtelee nukkujasta toiseen: yhden on vaikea nukahtaa, toinen herää ennenaikaisesti ja kolmannen uni katkeilee yhtenään. Uni ei virkistä. Lääkäri saattaa suositella unipäiväkirjan täyttämistä. Sen avulla potilas voi tehdä uusia havaintoja itsestään ja unettomuuden syistä, vaikka olisikin jo seurannut nukkumistaan.

Uni-valvepäiväkirjaa voit täyttää jo ennen lääkärille saapumista. Kahden viikon mittainen seuranta antaa lääkärille jo paljon tietoa unettomuuden luonteesta, mutta lyhyemmästäkin seurannasta on hyötyä. Uni-valvepäiväkirjaan kirjataan muun muassa nukahtamis- ja heräämisajat, mahdollinen yöheräily, WC-käyntien määrä sekä huomioita unen laadusta ja väsymyksen määrästä päivän aikana.

Unettomuuden syyt -kohdasta löydät unettomuuden riskiä suurentavia tekijöitä. Niiden läpikäynti ennen lääkärin vastaanotolle saapumista helpottaa vaivan selvittämistä. Muistathan kertoa myös käyttämistäsi lääkkeistä ja niiden annostuksista.

Lähteet

  1. Partinen, Markku & Huovinen, Maarit (2011): Unikoulu aikuisille – opi selättämään unettomuus. Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö.