Milloin lääkäriin?

Jokainen nukkuu yön tai pari huonosti jossain elämänsä vaiheessa. Lyhytaikainen univaje korjaantuu kuitenkin usein nopeasti ilman pitkäaikaista haittaa. Kun ihminen jää jatkuvasti vaille virkistävää lepoa, univajeesta saattaa kehittyä todellinen ongelma. Moni tunnistaa unettomuuden kierteen omasta kokemuksestaan: valveilla ollessa ajatukset pyörivät nukkumisessa, ja yöllä huolestuttaa seuraavan päivän jaksaminen.

Unettomuus on hyvin yksilöllinen vaiva. Oma jaksaminen määrittelee hoidon tarpeen. Jos ihminen jää jatkuvasti vaille virkistävää lepoa, ongelman kanssa ei kannata sinnitellä yksin. Unettomuus on yleinen vaiva kaikenikäisillä, eikä avun hakemisessa ole mitään epätavallista.

Lääkäriin kannattaa hakeutua tarpeeksi ajoissa. Pitkittynyttä unettomuutta on vaikeampi hoitaa. Lääkäriin kannattaa hakeutua erityisesti, jos unettomuus

  • vaivaa useana yönä viikossa
  • on kestänyt yli 2 viikkoa
  • aiheuttaa päivisin väsymystä ja saamattomuutta.

Potilaan oma tilannearvio auttaa unettomuutta hoitavaa henkilöä hoidon valinnassa. Tietoa omasta unitilanteesta voi kerätä uni-valvepäiväkirjan avulla. Lääkärit ja hoitajat käyttävät sitä usein työkalunaan unettomuuden hoidossa.

Apua unettomuuteen saa esimerkiksi työterveyslääkäriltä tai terveyskeskuslääkäriltä. He ohjaavat tarvittaessa erikoislääkärille. Unilääketieteen erityispätevyyden myöntää Suomen unitutkimusseuran erityispätevyystoimikunnan esityksestä Suomen Lääkäriliitto. Lista näistä lääkäreistä löytyy Suomen unitutkimusseuran verkkosivuilta www.sus.fi.